Alles op 1 plek, daar kijk ik naar uit!

Blog juni 2017, Christl Timmermans

Alles op 1 plek, daar kijk ik naar uit’

Clusius College met zijn acht vestigingen is inmiddels druk aan het werk met de portalen van EduArte en gaat zo snel als mogelijk starten met EduArte Digitaal Leren en Lesgeven. Om een indruk te krijgen wat er leeft bij docenten en studenten aangaande dit onderwerp, ben ik op de Blauwe Berg in Hoorn gaan kijken en vooral luisteren.
Wat vinden studenten van Clusius College van de nieuwste ontwikkelingen rondom de EduArte Portalen en Digitaal Leren en Lesgeven?

Docent én i-coach
Ik mag daarover in gesprek met ze, maar niet voordat ik kennis heb gemaakt met hun docent en tevens i-coach, Marco Beeldman.
Een bekwame, enthousiaste docent die de rol van i-coach met verve vervult. Een i-coach bij Clusius College heeft de belangrijke taak om een brug te slaan tussen onderwijs en ICT. Sinds 2015 heeft elke vestiging zijn eigen i-coach. De i-coach geeft zowel gevraagd als ongevraagd advies naar aanleiding van de IT-behoeften van de school in relatie tot de ontwikkelingen ten aanzien van IT in het onderwijs. De i-coach ondersteunt ook de implementatie van nieuwe onderwijstoepassingen door onder andere het organiseren van scholing. Niet niks dus.
Deze i-coach heeft zoveel te vertellen dat ik haast geen tijd over houdt om de studenten te spreken, geweldig!

‘Eén plek voor al mijn studiewijzers en opdrachten en huiswerk, daar kijk ik naar uit. Dat gaat me tijdwinst opleveren en het is gemakkelijk. En dat in een modern jasje. Het maakt mijn leven als docent gemakkelijker. En dat is ook zo voor de student. Ik ben erg enthousiast over het registreren van presentie via mijn Docentenportaal. Fijn is het vinkje dat ik geregistreerd heb, ik hoef niet meer terug naar EduArte. Wij moeten er als school voor zorgen dat alles bij elkaar staat zodat wij én de studenten het gemakkelijk kunnen vinden, dat kan met EduArte’.

Ik kijk mee met Marco bij het opstarten van de les en maak met hem de afspraak dat ik af en toe een student mag meenemen voor een kort interview. Hij stelt de studenten hiervan op de hoogte.
De studenten hebben allemaal examen gedaan en dat wordt door Marco besproken.

Studenten vertellen
Joseph loopt met me mee. Hij is vierdejaars VMBO basis en gaat het detailhandelsbedrijf van zijn vader overnemen, vanaf de zomer start hij hiermee. Hij gebruikt zijn Studentenportaal dagelijks voor het bekijken van zijn rooster, zijn cijfers en zijn presentie af en toe. ‘Het Studentenportaal is veel sneller en beter dan wat we hiervoor hadden, alle cijfers staan bij elkaar en met 1 muisklik staat alles op het scherm. De app is goed, die gebruik ik ook.’
Daarna volgt Ian, hij gaat van basis naar kader en wil zijn eigen bedrijf starten, liefst een groothandel. Hij spreekt veel talen. ‘Ik gebruik mijn Studentenportaal dagelijks voor mijn rooster en 1 keer per week check ik mijn cijfers hierop. Ik heb overzicht per week en per dag, super handig. Huiswerk zou ik ook wel willen zien, dat kan nu nog niet. Dat zit of in mijn hoofd of het staat ergens op een papiertje. Verder ben ik heel tevreden over mijn Portaal.’ Ik leg hem uit dat binnenkort huiswerk ook zichtbaar en af te ronden is via zijn Studentenportaal. ‘Mooi’, is zijn antwoord.
Mayra weet nog niet wat ze straks gaat doen, ze volgt nu de opleiding tot Beveiliger. ‘Voordat ik het Studentenportaal gebruikte moest ik een miljoen keer klikken en inloggen lukte vaak niet, nu werkt het fijn. Ik mis het huiswerk’. Ook aan Mayra laat ik weten dat dat mogelijk gaat worden.
Enya: ‘ik ga bij de politie of ik ga op kantoor werken’, ze voegt toe dat het Portaal snel werkt.
Ten slotte Bent (gaat naar de VeVa in Den Helder) vindt het zeer prettig dat hij altijd en overal kan checken of er iets verandert in zijn rooster. Ook Bent kijkt uit naar het kunnen zien van zijn huiswerk via het Portaal.

Wat een prettige kennismaking met Marco en zijn club studenten. Dank je wel voor het kijkje in de keuken!

Christl Timmermans
Educus